Yaşam

Kiralık konağın konusu nedir, karakterleri kimlerdir? Kiralık Köşk Kime?

Kiralık Köşk 1922 yılında yayımlanmıştır. Osmanlı’nın çöküşünü ve batılılaşma sürecini okuyucuya aktaran bir eserdir. Toplumun yaşam biçimi, kuşaklar arası farklılıklar, yaşam biçimlerindeki değişimler romanda işlenen başlıca konulardır. Yazar, ‘modernleşme’ sürecini Naim Efeni konağı üzerinden ele alıyor. Peki Kiralık Köşk’ün karakterleri kimler, konusu nedir?

Gelin birlikte yakından inceleyelim…

Kiralık Konak Konusu Nedir?

Kiralık Konak, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş dönemindeki kuşak çatışmalarını, modernleşme sancılarını, klasik maliyetleri ve yaşam biçimlerini konu alan bir roman.

Naim Efendi saf, titiz ve dürüst bir insandır. Karakterlerin en yaşlısıdır ve Osmanlı Dönemi geleneklerine körü körüne bağlıdır. Naim Efendi’nin eşi Nefise Hanım’ın ölümüyle Naim Efendi konağındaki düzen bozulur. Kalabalık bir aile olan Naim Efendi’nin ailesindeki düzen, evin büyük kızı Sekine tarafından sağlanmaya çalışılır.

Ancak Sekine Hanım annesi kadar yetenekli değildir. Geleneğe bağlı olmasına rağmen modernleşmeye çalışan bir müfettişle evlenir. Müfettiş Servet Bey zamanla konağın yönetimini devralmak ister. Servet Bey züppe, Türk düşmanı, Batı hayranı, Frenk taklidi diyebileceğimiz bir karakterdir.

Naim Efendi’nin konağında zamanla Türkçe konuşmak bile unutulmuştur. Servet Bey’in kızlarından biri olan Seniha da eğlenceyi seven, Avrupa’yı seven bir karakterdir. Seniha’nın aşk hayatı zamanla herkesin diline düşer.

Konağın son anları pek iç açıcı değil. Konakta her zaman eğlenceler ve partiler düzenlenir. Artık Naim Efendi’nin varlığı tükenme noktasına gelmiştir. Naim Bey, torununun ilişkisini öğrenince hastalanır. Seniha Hanım, dedesinin yanına bile gitmez ve konaktan kaçmaya karar verir.

Naim Bey artık konağında yalnızdır. Malikanesini kiralamak istiyor ama kimse elinde tutmuyor. Naim Bey’in yanında kalan tek kişi Seniha’ya olan aşkına karşılık bulamayan Hakkı Celis’tir. Romanın sonunda Kurtuluş Savaşı’na katılan Hakkı Celis şehit olur.

Kiralık Köşk Karakterleri Kimlerdir?

Naim Efendi: Abdülhamid döneminde memur olarak çalışmış bir karakterdir. Gelenek ve görenekleriyle yaşayan, torunları olan ve eşini kaybedince büyük bir yalnızlığın içine sürüklenen Naim Efendi, yaşının gerisinde kalmış bir karakter olarak karşımıza çıkıyor.

Sekine: Naim Efendi’nin kızıdır. Annesinin ölümü üzerine konağın yönetimini devralmak ister. Ama her zaman babasının ve çocuklarının ortasında kalır. Eşi de bir Batı hayranıdır.

Bay Servet: Sekine Hanım’ın eşidir. Naim Efendi’nin damadıdır. Paraya düşkündür. Eğlenmeyi ve seyahat etmeyi sever. Batılı bir havası var. Bazen Türkçe konuşmaktan bile çekiniyor.

Senha: Servet ile Sekine’nin kızı, Naim Efendi’nin torunudur. Serbest bir biçimde yetiştirildi, o. Aşka, eğlenceye, gezmeye ve toz almaya önem verir. Dedesiyle sürekli anlaşmazlıkları vardır. Başta aşk hayatı olmak üzere tüm konağı derinden etkiler.

Kiralık Köşk Kime?

Kiralık Köşk, Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından yazılmıştır. Kiralık Köşk ‘tezli roman’ türüne bir örnektir. Tezli romanlarda savunulan bir görüş ve bu görüşü desteklemek için kullanılan bazı özellikler vardır.

Kiralık Köşk’te köşk içinden geçenler aslında Osmanlı İmparatorluğu’ndan geçenler sayılabilir. Karaosmanoğlu, Batılılaşmayla birlikte gerileme dönemine giren ve eski gücünü de kaybeden Osmanlı Devleti’nin öyküsünü sembolik bir dille aktardı.

Kiralık Köşk’te modernleşme sürecinin Osmanlı toplumunun aile yapısına etkileri, klasisizm ve modernite arasındaki çatışmalar ele alınır.

Kiraz Konak romanındaki karakterler toplumsal ve kültürel kopuşları anlatan değerli figürlerdir. Özellikle Seniha Hanım’ın yaşadıkları ve dünyaya bakış açısı yanlış batılılaşmanın örneklerinden biridir. Karakterler görünüşleri, davranışları ve psikolojileri ile Avrupalı ​​tiplerdir.

Kiralık Köşk 1979 yılında dizi olarak beyaz perdeye uyarlanmıştır. TRT ekranlarında yayınlanan Kira Konak’ın yönetmenliğini Ünal Küpeli yapmıştır. Dizinin oyuncu kadrosunda Seniha Baykal ve Alev Sezer yer aldı. 5 bölüm halinde yayınlanan Kiralık Köşk o dönemde herkesin ilgisini çekerek tanınan bir isim haline geldi.

haber-dazkiri.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu