Geçtiğimiz günlerde Cornell Üniversitesi tarafından yayınlanan bir makale, 21. yüzyılın en değerli bilimsel gelişmelerinden birini duyurdu. Güney Koreli bilim adamları, günlük sıcaklık ve basınç koşullarında bile elektrik enerjisini kusursuz bir şekilde iletebilen LK-99 adlı bir cihaz keşfettiklerini iddia ederek bilim dünyasını sarstı. Peki bu yeni süper iletken malzeme neden bu kadar değerli? Günlük hayatta hangi alanlarda kullanılabilir? Tüm sorunlarınızın cevapları bu yazıda.
Kaynak:https://arxiv.org/abs/2307.12008
Geçen Çarşamba, Sukbae Lee, Ji-Hoon Kim ve Young-Wan Kwon adlı üç bilim insanı, bilim dünyasında yankı uyandıran bir keşif yaptı.
Güney Koreli fizikçiler, makalelerinde, oda sıcaklığında ve normal basınçta elektriği mükemmel bir şekilde iletebilen bir malzeme geliştirdiklerini duyurdular.
Bahsi geçen “LK-99” cihazı bu özelliği ile o kadar değerlidir ki, sahiplerine bu yılki Nobel Fizik Ödülü’nü tartışmasız kazandırabilir.
“Peki, süperiletkenlik denen bu şey neden bu kadar önemli?” sorusuna verebileceğimiz kolay cevap şu şekildedir:
Geliştirilen birçok süper iletken malzemeden biri olan LK-99’u bu kadar değerli kılan unsurlar, diğerlerinden farklı olarak oda sıcaklığında yani günlük hayatta çalışabilmesi ve sadece 34 saatte üretilebilmesidir.
LK-99 bu özellikleri ile fizik dünyasının en büyük hayallerinden biri olan kayıpsız elektrik iletimini gerçeğe dönüştürüyor. Peki faydalarını sayamadığımız malzemenin hangi alanları tamamen değiştirebildiğine bir göz atalım.