Haber

Erzincan’daki altın madeni faciasının ardından siyanür alarmı: Fırat’a karışırsa tüm hayat sona erecek

Erzincan Altın madeninde yaşanan heyelanın ardından Yer Bilimcisi Prof. Dr. Süleyman Pampal’dan kritik bir uyarı geldi. Altın madenindeki toprağı işlemek için zehirli siyanür elementleri ve kimyasalların kullanıldığını vurgulayan Pampal, “Dağ gibi bir yığın haline geldi. Burası Fırat Nehri’ne çok yakın, 700-800 metre ötede. Fırat, tüm yaşamın sonu demektir. Fırat.” “Ulaşılmasının derhal engellenmesi gerekiyor. O vadinin kapatılması gerekiyor.” sözlerini kullandı.

ALTIN ​​MADENİNDE HEYELAN

Erzincan İliç ilçesindeki altın madeninde heyelan meydana geldi. Olayın saat 14.30 sıralarında Eski Değirmen mevkiinde ihbar edilmesi üzerine bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi sevk edildi. Anagold Madencilik firmasının işlettiği Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen heyelan işçiler tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Görüntülerde yüksek alanlardan kayan tonlarca toprağın aslında aşağıya doğru aktığı görüldü.

“ZEHİRLİ SİYANÜR” UYARISI

Yer Bilimcisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, felaketin ardından hayati bir uyarıda bulundu. Habertürk’e konuşan Pampal, altın madenindeki toprağı işlemek için zehirli siyanür maddeleri ve kimyasalların kullanıldığını ve bunun Fırat Nehri’ne karışmaması gerektiğini söyledi.

“AVRUPA’YA MÜDAHALE TÜM HAYATIN SONU DEMEKTİR”

Pampal, şu ifadeleri kullandı: “Burası işlenmiş toprak. Maalesef burası altın çıkarmak için işlenen, zehirli siyanür maddeleri ve kimyasallar kullanılan, altını ayrıştırmak için işlenen toprak. Burası adeta bir yığın haline geldi. Dağlar üst üste yığılmış. Burası Fırat Nehri’ne 700 metre uzaklıkta.” “800 metre uzaklıkta, çok yakın. Fırat’a karışması tüm yaşamın sonu demektir. Fırat’a ulaşmasının bir an önce engellenmesi gerekiyor. O vadinin kapatılması gerekiyor.”

Fırat Nehri

ÇEVRE BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Öte yandan felaketin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Erzincan İliç’te yaşanan maden kazasında yer altında mahsur kalan işçilerimize bir an önce sağ salim ulaşılması en büyük dileğimizdir. Devletimizin tüm imkanlarıyla sahadayız. Arama kurtarma çalışmaları AFAD ile uyum içerisinde devam ediyor.

“SABIRLI YOLU FIRAT NEHRİNE ULAŞTIĞINDA MERKEZİN KAPAKLARINI KAPATTIK”

Ancak heyelanın hemen ardından Bakanlığımızın merkez ve İl Müdürlüğü Kontrol Ekiplerini acil olarak bölgeye sevk ettik. Heyelan sırasında akan malzemenin Fırat Nehri’ne ulaşmasını önlemek amacıyla Sabırlı Çayı’nın Fırat Nehri’ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattık. “Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor ve gelişmeleri dikkatle takip ediyoruz.”

9 KİŞİYE ULAŞILAMADI, 400 ÇALIŞANLA ARAMALAR DEVAM EDİYOR

Olayın ardından canlı yayına bağlanarak bilgi veren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ilgili madende 667 çalışanın bulunduğu ve 9 kişiye ulaşılamadığı bilgisini paylaştı. Bakan Yerlikaya, 400 kişinin arama kurtarma çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu