Türkiye’nin kenevir ekim alanının 2023 yılında 6.500 dekar olması bekleniyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, Samsun’da yeni kurulacak tekstil fabrikasının Samsun, Amasya, Kastamonu, Çorum ve Tokat gibi illerde kenevir üretimini artıracağını ve Türkiye’nin ekim alanının beklendiğini söyledi. 2023 yılında 6.500 dekar civarında olacak.
Türkiye’de ruhsatlı kenevir ekiminin yapıldığı yerlerden biri olan Samsun’da yaşanan pazarlama yükleri nedeniyle kenevir üretim alanı her geçen yıl azalmaktadır. 2021-2022 yılının ortalarında 200 ila 250 dekar arasında kenevir ekilen Samsun’da bu yıl Havza ilçesi Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) kenevir saplarından dokumaya uygun iplik üretecek fabrika kuruluyor. . Bu durumun kenevir bölgesi Samsun ve çevre illerde üretim kapasitesini artıracağını belirten Prof. Dr. Selim Aytaç açıklamalarda bulundu.
“Esrar tanımını büyük ölçüde iyileştirme kapasitesine sahip”
Aytaç, fabrikanın kenevir üretimine destek vereceğini belirterek, “Fabrika nihai ürünü kenevir, keten veya ısırgan otu gibi bitkilerin saplarından elde edecek. Bu ürün tekstile uygun bir iplik olacak. Kapasite, bölgenin kenevir tanımını iyileştirecek büyük bir kapasitesi var. Amasya, Kastamonu, Çorum ve Tokat bölgelerinde artabilecek” dedi.
“Türkiye’nin ilk yerli ve milli keneviri tarımda giderek artan bir rol oynuyor”
Vezir ve Narlı çeşitleriyle ilgili son gelişmeleri anlatan Aytaç, “Vezir ve Narlı, Türkiye’nin ilk tescilli kenevir çeşididir. 2021 yılında tescil edilmiştir. Her iki eser de tescil edildiği yılda ticareti yapılmıştır. Vezir çeşidimiz, Vezir çeşidimiz tarafından üretilmekte ve dağıtılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı (TİGEM): “Bu yıl 9 ton civarında sertifika aldı. 9 ton tohumun neredeyse tamamının çok hızlı satıldığını biliyoruz. Nar da özel bir şirket tarafından ihale ile satın alındı. Şu anda Nar çeşidinin üretimi bir firma tarafından yapılmaktadır. Bu yıl 1 ton civarında sertifika aldığını biliyoruz.” “Hem tohum gelişiyor hem de her iki çeşidin kenevir tarımındaki rolü artıyor. Şimdi ekimimiz devam ediyor. Türkiye’de 20 ilde kenevir ekimine izin verilmektedir. Ancak tarımın yoğun olduğu iller Samsun, Amasya ve Kastamonu’dur. Bu 3 ilin toplamı şu anda 6 bin dekara ulaştı. Diğer iller de dikkate alındığında 2023 yılında Türkiye’nin ekim alanının 6.500 dekar civarında olmasını bekliyoruz. Samsun’un kenevir tarımından hiçbir zaman vazgeçmediği, iklim ve toprak koşulları açısından kenevir için uygun toprak koşullarına sahip olması nedeniyle kurulacak ilk modern tekstil fabrikası Havza’da kurulacak.”