Haber

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu İsveç’in NATO Katılım Protokolü Müzakerelerini Erteledi

İsveç’in NATO’ya katılımını görüşmek üzere toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda sunum yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, İsveç’in Türkiye’nin şartlarını yerine getirmek için çeşitli adımlar attığını anlattı. Akçapar, “İsveç, terör örgütüne katılımla ilgili anayasa değişikliği yaptı. Terör örgütüne katılmak ilk kez İsveç’te hata yapıldı. Terörle Mücadele Kanunu yürürlüğe girdi. İsveç, terör kapsamında farkındalık kazandı” dedi. PKK ve uzantılarının faaliyetleri. İsveç’in ülkemizde PKK üyeliğine ilişkin arama kaydı bulunmaktadır.” Aralık 2022’de bir kişiyi iade etti, bunu olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Terörle bağlantılı yeni kişilere oturma ve çalışma izni verilmeyeceği söyleniyor. Örgütün harekete geçtiğini görüyoruz. Muhalefet milletvekilleri Akçapar’ın sunumunu yetersiz bularak eleştirdi. Komite Başkanı Fuat Oktay, yönetim kurulu üyelerinin talebi ve bakanlığın daha yeterli yanıt vermesi üzerine teklifin görüşülmesinin ertelenmesine karar verdi. sorular.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Kurulu, İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün de aralarında bulunduğu toplam 8 anlaşmayı görüşmek üzere bugün toplandı.

Komisyon Lideri AKP Ankara Milletvekili Fuat Oktay, toplantının açılış konuşmasında kısaca şunları söyledi:

“TÜRKİYE BU COĞRAFYADA İSTİKRAR ADASI OLARAK SOMUTLULUK ÖNERİLERİ SUNAN BİR ÜLKEDİR”

“35 yıl önce devletini ilan ettiğinden bu yana ne yazık ki büyük acılar çeken ve İsrail’in çocuk, kadın, hasta olmak üzere sivillere yönelik gelişigüzel baskınları nedeniyle insanlık tarihinin en karanlık günlerini yaşamak zorunda kalan Filistin halkının her zaman yanında olacağız. Bu coğrafyada Türkiye istikrar adası olarak somut teklifler sunan bir ülke konumundadır.Bu yaklaşım ülkemizin önde gelen ve güvenilir aktör konumunu güçlendirmektedir.Bu sayede birçok ülke ile iş birliğimizi ilerletebilmekteyiz. üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlardaki konumumuzu güçlendirmek, üyesi olmadığımız uluslararası kuruluşlarla bağlarımızı daha sağlam bir temelde sürdürmek.Birçok kanun teklifinde bulunan ihtisas komitelerinden biriyiz.Uluslararası anlaşmalara öncelik veriyoruz. eşit değerde olan, ikili çıkarlarımızın ve uluslararası gündemin gerekleri çerçevesinde, siyasi, ekonomik, kültürel ve güvenlik boyutlarını dikkate alan, ulusal çıkarlarımızı dikkate alan bir çalışma düzeni içinde, bunları tartışıyoruz. toplantılarımızda. Bugün gündemimizde bu konular çerçevesinde hazırlanan toplam 8 uluslararası anlaşma var. 28. Yasama Döneminde onaylanıp yasalaşan anlaşma sayısı 15’e ulaştı. “İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanmasına ilişkin onay tasarısı çerçevesinde, bakanlığımızdan İsveç’in NATO üyelik sürecinin gelişimi de dahil olmak üzere kapsamlı ve detaylı bilgiler alacağız. ve Madrid’de imzalanan üçlü anlaşmanın maddelerinin uygulanmasına ilişkin son durum.”

Oktay’ın açılış konuşmasının ardından Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kazakistan arasındaki kombine yük taşımacılığı anlaşmasını onaylayan yasa tasarısı görüşüldü ve oy çokluğuyla kabul edildi. İkinci olarak, Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu ile Bosna Hersek arasındaki altyapı ve inşaat projelerinde iş birliği anlaşmasının onaylanmasının uygun olduğunu belirten yasa tasarısı kabul edildi.

Ardından İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün tartışılmasına başlandı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar sunum yaptı. Akçapar, şunları kaydetti:

“ÜÇLÜ MUHTIRA İLE İSVEÇ VE FİNLANDİYA, SONUÇ TAAHHÜTLER ÜSTLENDİ”

“Sürecin başından beri, en üst düzeyde de dahil olmak üzere, gelecekteki müttefikimiz İsveç’in, ülkemizin meşru güvenlik kaygılarını dikkate alması ve ittifak dayanışması ruhuyla hareket etmeye başlaması gerektiğini vurguluyoruz. Bu amaçla, biz de bu doğrultuda hareket ediyoruz. 28-30 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen Madrid Zirvesi öncesinde İsveç ve Finlandiya ile yaptığımız görüşmede, terörle mücadele ve savunma sanayii ihracatında ülkemize yönelik kısıtlamaların üçlü müzakereler yoluyla ortadan kaldırılmasını amaçlayan Üçlü Mutabakat Zaptı’nı imzaladığımızı vurguladık. Sürecin ilerletilmesine yönelik bir yol haritası oluşturan belgede İsveç ve Finlandiya somut taahhütlerde bulunmuş, bu bağlamda İsveç ve Finlandiya PKK’nın propaganda, finansman ve eleman toplama faaliyetlerini engellemeyi, PYD/PYD’ye destek sağlamamayı taahhüt etmişlerdir. YPG ve FETÖ, terörle mücadelede yasal mevzuatın sıkılaştırılması yönünde adımlar atmak, suçluların iadesi ve sınır ötesi süreçlerimizi tüm boyutlarıyla işlemek, savunma sanayi ve ticaretin önündeki engelleri ortadan kaldırmak için harekete geçecektir.

“İSVEÇ TERÖR ÖRGÜTÜNE KATILMAYA DAİR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ YAPTI”

Bu taahhütlerin uygulanmasını ve somut ilerlemeyi izlemek için kalıcı bir ortak mekanizma kurduk; Şu ana kadar 5 kez toplandı. Bu süreçte Finlandiya da 4 Nisan’da ittifaka katıldı. NATO’ya katılım sürecinde İsveç ve kamuoyu, ülkemizin hukuki güvenlik kaygılarını daha iyi anlamaya başladı. Öz eleştiri süreci başladı. Mesela Başbakan ve Dışişleri Bakanı Üçlü Mutabakat’tan sonra terörle mücadelede paradigma değişikliğine gittiklerini her zaman dile getirdiler. İsveç, terör örgütüne katılıma ilişkin anayasa değişikliği yaptı. İsveç’te ilk kez terör örgütüne katılmak kabahat haline getirildi. Terörle Mücadele Kanunu yürürlüğe girdi. İsveç, PKK ve uzantılarının terör faaliyetlerine ilişkin farkındalık kazandı. PKK’nın İsveç’teki ana finansman kaynaklarından biri olan sözde Kürt Kızılayı’nın İsveç SEB bankasındaki hesabı kapatıldı.

“İSVEÇ MECLİSİNDE İSVEÇ-TÜRK MECLİS AĞI ​​KURULDU”

İsveç tarafı, PKK ile bağlantılı kişilerin ülkeye girişinin yasaklandığını açıkladı. PKK bağlantılı çevreler İsveç’te eskisi gibi rahat hareket alanı bulamıyor ve örgüt baskı altında. PKK’nın Suriye’deki uzantılarının İsveç’teki değişimden duyduğu rahatsızlık açık kaynaklara da yansıyor. Savunma sanayii ihracatında da büyük değişim yaşandı; Bu aşamada firmalarımızın ihracat izinleri için yaptıkları başvuruların olumlu sonuçlandığını gördük. İsveç parlamentosunda İsveç-Türk Parlamento Ağı kuruldu. Yatırımlar da dahil olmak üzere ekonomik ve ticari ilişkilerimizin geliştiği teyit edildi. İsveç’in ülkemizin AB üyeliğine verdiği desteğin daha görünür hale geldiğini görüyoruz. Kalıcı Ortak Mekanizmanın bir sonraki toplantısına Finlandiya ev sahipliği yapacak. Bu süreçte NATO’dan da beklentilerimiz vardı. Beklentilerimiz doğrultusunda Genel Sekreter Stoltenberg tarafından ilk kez NATO Terörle Mücadele Özel Koordinatörü atandı ve bu 12 Ekim 2023 tarihinde açıklandı. Bu tasarruf, terörle mücadele kapsamındaki çalışmaların yürütülmesine katkı sağlayacağına inandığımız önemli bir adımdır. ittifakın daha etkili ve koordinasyonunun artması. İsveç’in NATO’ya katılımının Avrupa-Atlantik Bölgesi’ni daha güvenli hale getireceğini ve savunma sanayii alanında ikili ilişkilerin ve iş birliğinin geliştirilmesine katkı sağlayacağını öngörüyoruz.

“İSVEÇ, ÜLKEMİZDEKİ PKK ÜYELİĞİNDEN ARAMA KAYITLI 1 KİŞİ ARALIK 2022’DE İADE EDİLDİ, BU OLUMLU BİR ADIM”

İsveç’in taahhütlerine ve bunlara karşı atılan adımlara baktığımızda İsveç yönetimi, PKK dahil terörle mücadelede paradigma değişikliği yaptığını duyurdu. Attıkları adımlarla da bunu desteklemeye çalıştılar, bunlardan biri de anayasayı değiştirmekti. Atılan somut adımlar var, bunların sürekliliği çok önemli, ek adımlar bekliyoruz, önemli olan bu adımlara ilişkin yasal prosedür oluşturulmuş mudur. Taslak İsveç yol haritası oluşturduğunu ve bunu bize sunacağını belirtti. İadelere gelince; İade süreci mahkeme kararı gerektirir ve ülke dışı prosedürden daha uzun sürer. İsveç, ülkemizde PKK üyeliği nedeniyle arama kaydı bulunan 1 kişiyi Aralık 2022’de iade etti, bunu olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz. Terörle bağlantılı yeni kişilere oturma ve çalışma izni verilmeyeceği söyleniyor. Örgüte karşı çıktığını görüyoruz. “Bir sınır dışı etme, bir mahkeme süreci var.”

“İSVEÇ’TEN ADİ SUÇLARA YÖNELİK 32, İSVEÇ’TEN SÖZLÜ SUÇLARA YÖNELİK 32 TALEP VAR”

Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Kasım Çiçek de Türkiye’nin İsveç’ten talep ettiği terör ve adi suçlardan hüküm giymiş kişi sayısına değindi. Çiçek, “1980’li yıllardan bu yana İsveç’ten terör suçlarıyla ilgili 32, adi suçlarla ilgili olarak İsveç’ten 37 talep aldık. İki kategoride toplam 69, bu iade sayısıdır.”

İYİ PARTİ VE HEDEP’TEN ANLAŞMAYA YÖNELİK YORUMLAR

Bakan Yardımcısı Akçapar’ın ardından konuşan İYİ Parti Sözcüsü ve Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, teklifin komisyondan geri çekilmesini doğru bulduklarını, mevcut haliyle gelmesi halinde şerh koyacaklarını belirtti. Zorlu, “Türkiye’nin bu kartı iyi kullanması gerekiyor. Teröristlerin iadesine yönelik somut adımların kontrol edilmesinin, daha şeffaf ve somut bulgularla paylaşılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle bu önerinin geri çekilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz.” komisyondan.”

Ayrıca HEDEP Diyarbakır Milletvekili Berdan Öztürk de öneriye bir açıklama eklediklerini belirterek, “Güvenlik kaygıları NATO’nun genişletilmesiyle çözülemez. İsveç’in veya başka bir ülkenin NATO üyeliği savaş ve çatışma korkularını artırıyor. Görüyoruz ki NATO’nun tarihte tanık olduğumuz genişleme stratejisi savaştan başka bir şey getirmiyor, yorumunda “Düşüyoruz” dedi.

KOMİSYON ÜYELERİNİN TALEPLERİ VE BAKANLIĞIN SORULARA DAHA NİTELİKLİ CEVAP VERMESİ AMACIYLA TEKLİFİN GÖRÜŞÜLMESİ ERTELENMİŞTİR.

Komisyonda muhalefet milletvekilleri, Bakan Yardımcısının açıklamalarını yetersiz bularak eleştirdi ve sorulara yeterli yanıt alamadıklarını söyledi. Tartışmaların ardından heyet üyelerinin TBMM Dostluk Gruplarında toplantılar olduğunu söylemesi üzerine Oktay, heyet üyelerinin talebi üzerine bakanlık adına teklifin müzakerelerine başka bir günde devam edilmesi yönünde önerge verildiğini belirtti. Sorulara daha iyi cevap verebilmek için. Teklif oylanarak kabul edildi ve komisyon tatil edildi.

kosk-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu