Havuç Ocak ayında Konya’da elle hasat edilir.
Konya’da Türkiye’nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 65’i karşılanıyor.
Yaz aylarında bir kısmı kademeli olarak sökülerek ihraç edilen havuçların bir kısmı kış aylarında ise tarım personeli tarafından tarlalardan tek tek toplanıyor.
Soğuk havalarda havuçlar tek tek elle taşınır.
Son günlerde sıfır dereceye kadar düşen soğuk havalarda havuç üreticileri, tarlalarındaki havuçları tek tek elle toplayıp taşıdıkları üretim alanlarından teslim etmeye devam ediyor.
Meram ilçesinde 80 bin dönüm arazide havuç ekimi
Konya Ovası’ndaki 38 bin 873 kilometrekarelik arazinin yüzde 47’si tarım arazisi olarak kullanılıyor. Meram ilçesindeki çiftçiler, 80 bin dönüm arazide havuç yetiştiriyor.
İlçede 450 bin ton havuç üretiliyor
Sıralı söküm sayesinde Türkiye’de 650 bin ton olan havuç üretiminin yılın 8 ayı ambalaj dahil 450 bin tonu ilçeden karşılanıyor.
Tarladan toplanır ve kamyonlarla fabrikalara götürülür.
Tarladan toplanıp tırlarla fabrikalara götürülen havuçlar burada paketleniyor.
“Kaşınhanı bölgesinde yaklaşık 35 bin dekar alanda havuç üretimi yapılıyor”
Konya’nın son yıllarda ülke genelinde havuç üretiminde öne çıktığının altını çizen Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, şunları söyledi:
Konya, Türkiye’de havuç üretiminde kendini çok geliştirdi. Özellikle Kaşınhanı’nda havuç üretimi iç pazar ve ihracatta ön sıralarda yer almaktadır. Konya Kaşınhan havucunu kalitesi ve lezzeti ile ön plana çıkaran ürünlerden biridir. Kaşınhani bölgesinde yaklaşık 35 bin dekar alanda havuç üretimi yapılıyor. Temmuz ayında başlayan havuç hasadı yaklaşık 3. aya kadar devam eder. Dönem başında 2 buçuk lira civarında olan havuç fiyatları şimdi 6 liraya yükseldi. Tabii dönemin bitmesiyle birlikte fiyatların artması bekleniyordu. Şu anda havuç üreten çiftçilerimiz fiyatlardan memnun.
dedim.
Günlük 4 bin 5 bin ton havuç üretiliyor.
Bölgedeki havuç üreticileri günde 4 bin 5 bin ton havuç üretebildiklerini bildirdi.
“Orta Doğu, Balkanlar, Yakın Avrupa ülkeleri burayı tercih ediyor”
Uzun yıllardır bölgede havuç üretimi yapan Oğuzhan Özcan,
Havuç istihdam üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptir. Çünkü çoğunlukla insan gücüyle yapılıyor. 9 ay boyunca mevsimlik personel çalıştırıyoruz. Bunun 8 ayı için 50-60 kişi çalışıyoruz. Her zaman 12 aylık bazda 20-25 işçi çalıştırıyoruz. Kaşınhanı’nın özellikle Türkiye’de ve dünyada söz sahibi olmasının en önemli faktörlerinden biri teknolojinin her zaman bir adım önünde olmasıdır. Bir de Konya Ovası geniş topraklara, sulara ve verimli topraklara sahip olduğu için. Zaman zaman burada günde 4 bin 5 bin ton havuç üretebiliyoruz. Bunu dünyanın birçok yerindeki büyük şirketler dışında kimse yapamaz. Ortadoğu, Balkanlar, Yakın Avrupa ülkeleri burayı tercih ediyor.
dedi.