GÖÇİZDER davasında sanıkların yargılanmasına başlandı
ULUSLARARASI örgütlerden sağlanan fonları PKK silahlı terör örgütünün amaç ve hedefleri doğrultusunda örgütsel faaliyetlerde kullandığı iddiasıyla Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER) üyesi 23 sanığın yargılanmasına başlandı. Eski GÖÇİZDER Lideri Songül Köse savunmasında, “GÖÇİZDER’in proje dışında bir geliri yoktur. Hiçbir aileye veya kuruma maddi yardım yapılmamıştır.”
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya tutuklu 15 sanık çıkarıldı. Gözaltına alınan bir sanık Sesli ve Görüntülü Bilgi Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı. Duruşma salonunda tutuklu bulunan 4 sanık ve avukatları hazır bulundu.
“GÖÇ BÖLGESİ İLE İLGİLİ OLDUĞUM İÇİN GÖÇZİDER’DE ÇALIŞMAK İSTEDİM”
GÖÇİZDER’in eski başkanı tutuklu sanık Songül Köse, suçlamaları kabul etmediğini belirterek, “İddianamede hakkımda ve dernek hakkında çok şey söylendi. Emekli olduğum için çalıştığım hastaneden istifa ettim. Ebeydim.Sağlık sorunlarım ve iş planlarım nedeniyle 2018 Nisan sonunda İstanbul’a geldim.2018 seçimlerine denk geldi bu yüzden oy kullanmak için ikamet adresimi İstanbul’a götürdüm.Değiştirme sebebim bu. Adres adresi.GÖÇİZDER derneğinde çalıştıkları için arkadaşlarımı ziyarete gitmiştim.GÖÇİZDER derneği ile o dönemde tanıştım.Sosyal problemler beni çok üzüyor.Sivil toplum kuruluşunda uygun görmek için bir şeyler yaparak kendimi iyi hissediyorum. Anısına ilgi duyduğum için GÖÇZİDER’de çalışmak istedim.”
“2018 YILINDA KONGRE İLE YÖNETİM KURULUNA SEÇİLDİM VE BAŞKAN OLDUM” Songül Köse, savunmasına şöyle devam etti: “Göç İzleme Derneği Başkanlığı görevine başladığımda, çoğu proje olmak üzere projeler sunuldu. benim dönemimde kabul edildi.Proje kapsamında ödenekler alındı.Harcama raporları hibe veren kurumlara sunuldu.Geliri yok.Rastgele bir aileye veya kuruma herhangi bir maddi yardım yapılmadı.Geliri GÖÇİZDER’in projelerine harcanıyor. .Başka kurum ve ailelere para bağışı yapmak mümkün değildir.Başka kurum ve ailelere para transferi yapmak mümkün değildir.Dernek başkanlığı yaptığım dönemde 2019 yılında İçişleri Bakanlığı derneği denetlemiş ve belge eksikliği yoktu.Dernek bu eksiklikten dolayı para cezasına çarptırıldı ve dava açıldı.Sonrasında dernek denetime tabi tutulmadı. Dernek 2018 yılında kurulmuş ancak 21.12.2016 tarihli derneğin defterine bakıldığında derneğin bu tarihte toplantı yaptığı belirtilmektedir. Yani dernek 2016 yılında kuruldu. 2017 Dernek başkanı olarak adım geçiyordu ama o dönemde İstanbul’da hastane işleriyle uğraşıyordum. 2018 yılında yapılan kongre ile yönetim kuruluna seçildim ve başkan oldum. 2017’de başkan olduğum iddiası asılsızdır. Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum ve tahliyemi talep ediyorum” dedi.
DURUŞMAYA YARIN SİLİVRİ’DE DEVAM EDİLECEK Mahkeme heyeti, sanık ve avukatlarının çokluğu ve mevcut salonun yetersiz olması nedeniyle daha sağlıklı ilerleme için bir sonraki duruşmaların Silivri’de yapılacağını bildirdi. Heyet, duruşmanın devamına yarın Silivri’de Marmara Ceza İnfaz Kurumu’nun karşısındaki duruşma salonunda devam edecek.
İDDİA: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Kabahatler Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, 2018 yılında Göç İzleme Derneği’nin (Göç-DER) yerini aldığı ifade edildi. OHAL kararları kapsamında PKK/KCK terör örgütüyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatıldı. (GÖÇİZDER) kuruldu. İddianamede, GÖÇİZDER’in Avrupa Birliği (AB) fonlarından Avrupa Birliği fonları kapsamında 320 bin Euro hibe alabilmek için 2018 yılından bu yana göç konularını temel alan çok sayıda AB projesi hazırladığı belirtiliyor. 2018’de 350 bin TL, 2019’da 350 bin Euro ileride alındı. Hibe edilmesi planlanan bu gelirlerin PKK/KCK terör örgütünün finansmanında kullanıldığı iddia edildi. Sosyal, kültürel, ahlaki ve dini farklılıklar üzerinden bölücü hareketleri motive eden çalışmalar yürüttükleri, terör örgütü PKK/KCK’nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri başta olmak üzere Türkiye genelindeki devşirme ve propaganda faaliyetlerini koordine ettikleri ifade edildi. saha çalışmasının adı.
İddianamede, 2018-2020 ortasında Avrupa Birliği’nden temin edilen yaklaşık 338 bin dolar paranın bu amaç ve amaçlar doğrultusunda yapılan yayın çalışmaları, seminerler ve harcamalar için harcandığı ancak derneğin asıl amacının örgütün kırsal alanında faaliyetler yürütmek. İnfaz sırasında ölen veya siyasi eylemler nedeniyle cezaevine girenlerin “Değer Ailesi” olarak anılan ailelerine para aktarıldığı da MASAK raporuyla açıklandı. İddianamede, Avrupa Birliği’nden alınan hibelerin üyelere ve anlaşmalı kurumlara gider, fatura, banka hesap hareketleri yoluyla aktarıldığı ve daha sonra üye ve kurumlardan yine bağış adı altında kişiler aracılığıyla aktarıldığı belirtiliyor. derneğin amaç ve amaçları ile uyumlu olduğu ve dernek binasının bir yıllık kira bedelinin dernek üyeleri ve dernek yöneticileri tarafından ödendiği kabul edilir. Paranın izinin kaybolmasının, ödemenin ve ertesi gün yapılması, dernek binasının satın alınması ve paravan şirket kurularak giderlerin ödenmesi gibi muvazaalı işlemlerle gerçekleştirildiği kaydedildi. MASAK raporuna göre, Avrupa Birliği Konseyi’nden 2018’de 168 bin 837 dolara 634 bin 291 TL, 2019’da 130 bin 542 dolara 749 bin 983 TL, 38 bin 604 dolara 258 bin 906 TL ödeme yapıldı. 2020, GÖÇİZDER adlı derneğe. vurgulanmıştır. İddianamede, zanlıların telefon görüşmelerinin içeriğine de yer verilerek, GÖÇİZDER’in “örgütün hedef ve ideolojisi doğrultusunda hareket ettiği, sempatizan kitleyi yaşatmaya yönelik kitlesel propaganda ve faaliyetlerde bulunduğu, terör örgütü propagandası yaptığı” ifadeleri yer aldı. “Göç olgusu” başlıklı bildiride, dernek yönetim kurulu üyelerinin ve bu amaçlar doğrultusunda çalışan kişilerin yasal düzeyde sivil toplum faaliyetleri yürüttüğü iddialarının hata yapmama şeklinde anlaşıldığı ve prestij olamayacağı belirtildi. İddianamede, 17’si tutuklu 23 sanık hakkında “Terör Örgütü Propagandası Yapmak” ve “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak” suçlarından 7,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.