Bazen kimsenin görmediği bir böceğin kolunuza tırmandığını hissedebilir, kimsenin duymadığı iğrenç bir koku duyabilirsiniz. Bunlar muhtemelen gerçeklik algınızı bulandıran halüsinasyonlardır. Algınızla dalga geçmenin yanı sıra, halüsinasyonların arkasında birçok anlam ve tıbbi neden vardır. Bilim adamları, beynin halüsinasyonları nasıl ürettiğini henüz çözemediler. 2009 yılında yapılan araştırmalara göre ilaçlar ve şizofreni gibi bazı ruhsal bozukluklar bunu tetikliyor.
Peki bize bir şey anlatmak isteyen halüsinasyonlar neden oluyor ve bize ne anlatmak istiyorlar? Detaylar içeriğimizde
Kaynak: https://science.howstuffworks.com/inn…
1. Temas halüsinasyonları:
Cildinizde sürünen bir böcek gibi hissettiniz mi hiç? Bu temas halüsinasyonlarından biridir. Bunun bir başka boyutu da sanki organlarınız değişiyor ya da sizden bir şeyler çıkmaya çalışıyor gibi hissediyorsunuz.
Temas halüsinasyonlarına neden olan birçok faktör vardır. Merkezi sınır sistemini etkileyen ve nörotransmitterleri etkileyen aşikar ilaçlar, alkol ve ilaçlar bu halüsinasyonlarla ilişkilidir.
Sağlığınız da en değerli faktörlerden biridir.
2016 yılında ankete katılan şizofreni hastalarının yüzde 50’sinden fazlası dokunsal veya görsel halüsinasyonlar yaşadığını bildirdi. Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve bunama gibi nörolojik bozukluklar da temas halüsinasyonlarıyla ilişkilidir.
Bu tür halüsinasyonun önemli örnekleriyle başa çıkmaya çalışan kişiler genellikle bilişsel davranışçı terapiye yönlendirilir.
2. İşitsel halüsinasyon:
Sanki kafanızda bir radyo açık kalmış gibi, arka planda bir şeyler söylendiği ve çalındığı hissine kapılabilirsiniz. Bu sık sık oluyorsa, muhtemelen işitsel halüsinasyon belirtisidir.
Şizofreni hastalarının yüzde 70’inin işitsel halüsinasyonlar gördüğü bilinmektedir. Ancak işitsel halüsinasyonlar sadece şizofreni hastaları tarafından görülmez.
Bipolar bozukluğu, belirli bunama türleri, epilepsi, travma sonrası gerilim bozukluğu ve madde bağımlıları olanlar da bu halüsinasyonları yaşama potansiyeline sahiptir.
İşitsel halüsinasyonlar aslında birçok insanın düşündüğünden daha yaygındır ve her zaman hastalıkla bağlantılı değildir.
Ayrılık yaşayan insanların sevdiklerinin sesini duyması mümkündür. Bu seslerin nereden ve neden geldiği belirsiz olsa da, bilim adamları bunların beynin ‘frontotemporal bölgelerinde’, beynin dil, hafıza ve duygusal tepkilerle ilgili alanlarındaki bir işlev bozukluğuyla ilişkili olduğunu düşünüyorlar.
3. Koku halüsinasyonu:
Bir koku halüsinasyonu, aslında orada olmayan bir kokuyu algılama halidir. Birden çok kez bu kokular dışkı, kusmuk, sigara gibi kötü kokulardır.
Bunun nedeni travma, virüs, toksin, ilaç ve hatta beyin tümörünün neden olduğu sınır hasarının koku alma sistemine zarar vermesidir. Epilepsi başka bir nedendir.
4. Görsel halüsinasyon/halüsinasyon:
Görsel halüsinasyon, kimsenin görmediği kişileri, ışıkları veya şekilleri gördüğünüz zamandır. Demans hastalarında en sık görülen halüsinasyon türüdür ancak bilinç bozukluğu olan kişilerde ve Parkinson hastalarında da görülür.
Ek olarak, insanlar sıklıkla migren veya epileptik nöbetler sırasında yanıp sönen ışıklar ve/veya desenler görürler; bu, görsel halüsinasyonun başka bir çeşididir.
Uykusuzluk veya narkolepsi gibi uyku bozuklukları olan kişiler de bu halüsinasyonlara karşı hassastır.
Görsel halüsinasyonlar, bir kişinin beyin yapısındaki bir sorundan, beynin nörotransmiterlerindeki bir bozukluktan, travmatik geçmiş deneyimlerden veya bunların bir kombinasyonundan kaynaklanabilir.
Nedeni belirlemek çok değerlidir. Yanlış tedavi verilirse, durumu daha iyi hale getirmez, daha da kötüleştirir.
5. Proprioseptif halüsinasyon:
Suda veya gökyüzünde yüzüyormuş gibi hissediyorsanız, buna propriyoseptif halüsinasyon veya durum halüsinasyonu denir. Bu halüsinasyonu yaşayan kişiler kendilerini uçuyor veya yüzüyormuş gibi hissederler ve bazen vücutları başka bir yerdedir.
Bu deneyimlere duyusal yoksunluk/fazlalık, ilaçlar (özellikle halüsinojenler) ve hatta astronotların ve pilotların karşılaştığı güçlü yerçekimi çekimleri neden olabilir. Ayrıca çok fazla fiziksel efor, ölüme yakın deneyimler, gerginlik, hastalık veya gürültü zamanlarında hafif bir uyku gibi faktörler nedeniyle de ortaya çıkabilirler. Özellikle Parkinson hastalarının bu tür halüsinasyonlar yaşadıkları bilinmektedir.
6. Halüsinasyon tadın:
Tat halüsinasyonu/halüsinasyonu yaşayan kişiler, ne yedikleri veya içtikleri fark etmeksizin ağızlarında hoş olmayan, genellikle metalik bir tat yaşarlar. Birçoğu sebebini öğrenmek için diş hekimine başvursa da, bu tat tomurcuğu değişiklikleri orada nadiren keşfedilir. Tanımlanmış bir neden yoksa, kafa travması, virüsler, şizofreni ve sistemik alerjiler gibi şeylere bağlı olabilir.
Aspirin, penisilin ve D vitamini gibi yaygın olarak kullanılan bir dizi ilaç da bu tat sıkıntısını açıklayabilir.
duragan-ajans.com.tr