‘Devlet Kayıt Sistemi’ tarafından tespit edildi; Orta rafta hal ile fiyat yüzde 227 arttı
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, fahiş fiyatların önüne geçmek için geliştirilen ‘Yer Kayıt Sistemi’nin önemine dikkat çekti. “Ticaret Bakanlığı’nın geliştirdiği ‘Devlet Kayıt Sistemi’ var. Bu uygulamayı akıllı telefonuna indiren tüketici, ne kadara alındığını, nereden alındığını, ne zaman alındığını, hangi ölçülerde alındığını görebilecek. alınmış ise, Piyasa Kayıt Sistemindeki etiketi okutarak şikayet edebilirler, incelemeye alınır ve gerekli yaptırımlar uygulanır.söz konusu.
Son dönemde sebze ve meyve fiyatlarının yüksek olması tüketicilerde yansımaya neden olurken, bazı marketlerde etiketlere yansıyan farklı fiyatlar işlerin devlet dışı fiyatı ve raf fiyatının sorgulanmasına neden oldu. Bazı marketlerde eriğin 18 liradan alınıp 59 lira 95 kuruşa satılması tepki çekti. Uzmanlar, bu duruma karşı tarımda fahiş fiyatların önüne geçmek için geliştirilen ‘Devlet Kayıt Sistemi’nin önemine dikkat çekti. Tüketici Konfederasyonu Lideri Aydın Ağaoğlu, Pazar Yeri Kayıt Sistemini kullanarak pazardaki fiyatları karekod ile inceleyerek pazardaki fiyatları açıkladı.
“QR KODU OKUYARAK SATIN ALMA FİYATINI GÖREBİLİRLER”
Aydın Ağaoğlu, vatandaşlara karekodu mutlaka okutması gerektiğini hatırlattı. “Soğanın fiyatı adeta Seçimin sloganı oldu. Seçim bitti, şimdi 9 lira olan 95 kuruş, 30 liraya çıktı. Ne kadara alındığını, kaça mal olduğunu tüketicinin bilmeye hakkı var. piyasaya sürmek için.Uzun zamandır söylüyorum.Ticaret Bakanlığı’nın geliştirdiği Piyasa Kayıt Sistemi var.Akıllı telefonuna bu uygulamayı indiren tüketici, ürünün izini okuyabilecek. halk kayıt sistemine girip ne kadara alındığını, nereden alındığını, ne zaman alındığını, ne ölçüldüğünü görün.Fiyat araştırması yapsınlar.Sebze ve meyve reyonlarında karekod okutup görsünler. Piyasa Kayıt Sisteminde alış fiyatı.Telefonumda bu uygulama var soğanın 8 liraya alındığını görüyoruz 9 lira 95 kuruşa satıldığını görüyoruz.Patates 14 liraya alınıyor satış fiyatı 17 lira 95 Bu normal bir fark ama 1 liraya alıp 6 liraya satarsanız bir anormallik var.söz konusu.
“İNCELEME YAPILDI VE GEREKLİ YAPTIRIM YAPILDI”
Ağaoğlu, sistem üzerinden şikayet etmeleri halinde yaptırım uygulanacağını belirtti. “Dün markete gittim fiyatlara baktım. Erik, domates, salatalık fiyatlarına baktım. Çok şükür yerel marketler, marketler var. Tüketicilere tavsiyem ilk gittikleri yerden alışveriş yapmamaları. dün çarşıda çok güzel erikler gördüm 25 liraya özellikle sebze ve meyvelerde çürüme ihtimali var diye fiyatları düşürmek zorundalar mesela benim eriğin satış fiyatı 29 lira 95 kuruş , ve alış fiyatı 24 lira.Yeni erik mahsulü çıkıyor hemen fiyatı düşürüyorlar.Yıllardır Piyasa Kayıt Sisteminden bahsediyorum ama diğer telefonuna indiren yok sanırım .Sistemdeki fiyatları görüyorum ve olağandışı fiyatları görüyorum, şikayet edebiliyorlar, soruşturma yapılıyor ve gerekli yaptırımlar uygulanıyor.dedi.
“ÇOK ŞİKAYET EDİYORUM, KAYITLI DEĞİL”
Marketten sebze alışverişi yapan Tekin Ünal, “Evimde bir ihtiyaç var şikayet etsem ne olur? Domates 17 lira, salatalık 20 lira, biber 37 lira. Hiç ucuz değil” söz konusu. Fahrettin Omuz ise, “Çok şikayet ettim kayıt edilmiyor. Önümüze indirimli fiyat koyuyorlar, kasaya gittiğimizde ‘geçmiş’ diyorlar.sözlerini kullandı.